Duncan Ralston

WUR Open Teelten Vredepeel & Wijnandsrade

Wageningen University & Research (WUR) speelt een sleutelrol in het bevorderen van innovaties binnen de landbouw en de bio-circulaire economie, door kennisontwikkeling en integratie. De business unit Open Teelten, met locaties in Vredepeel en Wijnandsrade, richt zich op regionaal onderzoek naar o.a. duurzame landbouwpraktijken. Open teelten en haar proefboerderijen, fungeert als schakel tussen wetenschap en praktijk, waarbij samenwerking met agrariërs en bedrijven centraal staat in het toepassen en ontwikkelen van kennis.

De rol van WUR Open Teelten binnen Platform Nieuwe Teelten
WUR Open Teelten is de kennispartner van Platform Nieuwe Teelten en biedt het wetenschappelijke inzicht, borging en vertaling om partners te ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzame landbouwsystemen. “Wij fungeren als vraagbaak en kennisontwikkelaar binnen het platform”, vertelt Duncan Ralston, onderzoeker en projectleider bij WUR Open Teelten. Het platform richt zich op het verbinden van de bio-circulaire sector en ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe ketens en gewassen binnen de markt.

Innovaties en projecten
Een belangrijk project waaraan WUR Open Teelten werkt, is de Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een duurzaam landbouwsysteem dat aansluit bij regionale doelstellingen. De Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand fungeert als een centrale ontmoetingsplek en kennisplatform voor innovatieve initiatieven. Eén van de initiatieven die hier een rol spelen, is Platform Nieuwe Teelten (PNT), dat onderzoeksresultaten over nieuwe teelten helpt demonstreren en vertalen naar de praktijk. Dit draagt bij aan een bredere kennisverspreiding en een regionale verankering van duurzame teeltmethoden.

PNT is niet alleen een onderdeel van dit project, maar fungeert ook als een verbindend platform voor ondernemers in de primaire sector en relevante ketenpartners. Het ondersteunt initiatieven die gericht zijn op duurzame productie en het gebruik van regionale biogrondstoffen, zowel voor de biobased economie (non-food) als de eiwittransitie (food en feed). Door agronomische kennis te bundelen en toegankelijk te maken, draagt PNT bij aan een toekomstbestendige sector.

De afgelopen tijd hebben verschillende partners binnen PNT gewerkt aan de opzet van een meerjarig onderzoeksprogramma. Dit programma richt zich op het vernieuwen, verbreden en verdiepen van de kennis over vezelgewassen, met als doel de impact en praktische toepasbaarheid van het platform te vergroten. Volgens Duncan is er echter een verdere professionaliseringsslag nodig om PNT structureel te versterken: “We moeten het platform omvormen tot een stichting die een centrale rol speelt in het beantwoorden van kennisvragen.”

Binnen projecten zoals de Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand kan PNT een belangrijke rol spelen, maar het opereert ook op bredere schaal binnen de sector. Zo blijft het platform bijdragen aan kennisontwikkeling en samenwerking rondom duurzame teelten, met als doel innovatieve en toekomstbestendige landbouwsystemen te bevorderen.

Kennisdeling en samenwerking
WUR Open Teelten speelt een essentiële rol in de kennisdeling binnen PNT door de ontwikkeling van nieuwe informatie en deze te verspreiden onder partners, agrariërs en andere betrokkenen. De samenwerking tussen verschillende organisaties is volgens Duncan één van de sterkste kanten van het platform: “Iedere partner heeft zijn eigen functie, en door samen te werken kunnen we nieuwe ideeën ontwikkelen, het platform versterken en stakeholders uit diverse schakels in de keten ondersteunen bij hun kennisvragen.”

Toekomstige ontwikkelingen
WUR Open Teelten heeft de ambitie om het platform verder te professionaliseren en op te schalen, zodat het een centrale rol kan spelen in de bio-circulaire economie. “We willen nieuwe projecten stimuleren en fungeren daarin als een kennisverspreider, waardoor we diverse actoren in de sector het vertrouwen trachten te geven om innovaties of nieuwe teelten te adopteren “, aldus Ralston. Het platform speelt daarbij een rol in de transitie naar een duurzamere en circulaire landbouw in het Zuidoosten van Nederland.

Door de focus op samenwerking, innovatie en kennisdeling, helpt WUR Open Teelten de ontwikkeling van nieuwe teelten en duurzame landbouwsystemen te versnellen. Het platform biedt niet alleen praktische oplossingen voor agrariërs, maar speelt ook een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de bio-circulaire industrie.

Voor meer informatie over WUR Open Teelten en hun projecten, bezoek de website hier.

Menu